Een terugblik op mijn Stafford verleden...door Roel


In 1991 was ik op weg om een konijn te halen , een Angora konijn. Toen ik daar aankwam werd me gevraagd of ik bang was voor honden. Nee, dit was niet het geval, en ik maakte voor het eerst kennis met de Staffordshire Bull Terriër . Wat mij vooral op viel aan de hond was dat deze totaal anders aanvoelde dan een andere hond, veel harder, stevig..

De hond was niet meer bij mij weg te slaan en toen wist ik het; Ik wil ook zo'n hond!

Om een indruk te krijgen van het ras ben ik enkele shows afgegaan en kwam ik terecht bij de kennel Bullyhouse van de Fam. Maxwell.

In december 1992 werd Bullyhouse Black Jack geboren en in Maart 1993 was ik de trotse eigenaar van Jack.

Daar ben ik ook shows mee gaan lopen. 

Vervolgens kwam Quiddity ( Jade ) in 1994. Ook daarmee heb ik shows gelopen en gewonnen; 

Clubshow van SBTCN , Nicolai Grishkov trofee, internationaal jeugdkampioen en nederlands kampioen.

In december 1994 kwam Iceni Queen of Gregarious Staffs ( Joy ) . Ook met haar heb ik enkele shows gelopen

Ook was ik mede eigenaar van Quite a Gent of Donnellas. De laatste jaren heeft Gent bij ons gewoond.

Helaas zijn al vier de honden inmiddels overleden. 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na een paar jaar zonder Staffie's moest het er toch weer van komen. 

Inmiddels zijn er wel twee hondjes gekomen , een Portugese Podenco, Shanti, van de Stichting ALAS, en een boomertje, Lucy, kruising Maltezer/ Shi Tzu en last but not least Marley, een super leuke enthousiaste Staff!
De Staffordshire bull terrier (kortweg "Engelse Stafford", "Stafford", "Staff", "Staffie" of "Staffy" genoemd) is een middelgroot, kortharig hondenras, dat oorspronkelijk gefokt werd voor het stieren- en hondengevecht. Honden die zich in het hondengevecht bewezen hadden werden met elkaar gekruist en mettertijd ontstond zo de huidige Staffordshire bull terrier. Na het verbod op honden- en stierengevechten is de Staff tot een gewaardeerde metgezel uitgegroeid, zijn bloederig verleden heeft hij achter zich gelaten. De Stafford wordt vaak omschreven als 'een grote hond in een kleine verpakking.


Karakter van de Staffordshire Bull Terrier

De Engelse Stafford is een moedige hond met veel zelfvertrouwen die niet makkelijk van zijn stuk te krijgen is. Hij is vastberaden en intelligent. De hond heeft behoefte aan een dominante hand en duidelijkheid en is dan redelijk gehoorzaam. De Stafford is een trouwe metgezel die voor zijn baas door het vuur gaat. Een Staff staat vrolijk in het leven, is energiek, speels en heeft soms iets van een onstuimige losbol. De hond is territoriaal, opmerkzaam en waaks.


De Staffordshire Bull Terrier is een uitstekende speelkameraad voor kinderen, hij heeft louter goede bedoelingen en heeft een eindeloos geduld. Een Staffordshire bull terrier voelt zich door kinderen niet snel onheus bejegend en kan tegen een stootje. De Engelse Stafford heeft iets van een eenling, de omgang met andere honden verloopt op volwassen leeftijd niet vlekkeloos. Twee Stafford reuen gaan bijna onoverkomelijk dominant gedrag ten opzichte van elkaar vertonen. Andere huisdieren zijn, mits de Stafford vanaf jonge leeftijd hier aan gewend is, geen probleem.

Omgang met een Engelse Stafford

Een Stafford bull terrier is zeer flexibel en makkelijk in het onderhoud. Hij heeft een groot leervermogen, dat hij ook zal aanwenden. Naar de Engelse Stafford toe dient consequent te worden opgetreden, hij heeft behoefte aan duidelijkheid en een aai over de bol. Op latere leeftijd worden de vruchten van een goede opvoeding geplukt.

De energieke Staffordshire Bull Terrier is dol op spelletjes, de intelligente Engelse Staff dient te worden uitgedaagd, anders gaat hij zich al snel vervelen. De hond heeft een gemiddelde bewegings behoefte, een Stafford die voldoende beweegt is rustiger binnenshuis. De Engelse Stafford is een veelzijdige hond, die op velerlei terreinen dienst kan doen en ook in allerhande hondensporten geen gek figuur zou slaan.